به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «بهارانه»؛یکی از سنتهای قدیمی ایرانیها در نزدیکی نوروز سنت خانه تکانی است.
در خانه تکانی مردم اقدام به نظافت خانه و محل کار خود میکنند و همه قسمتهای خانه که ممکن است در طول یکسال نظافت نشده باشد و یا نیاز به ساماندهی و نظمدهی داشته باشد را دستخوش تغییرات و نظافت میکنند.
خانه تکانی فقط برای نظافت نیست بلکه نظم دهی و اصلاح چیدمان هم درآن انجام میشود.
اما شاخصه اصلی خانه تکانی شستشو و نظافت وسایل خانه مانند فرشها، پردهها و دیگر وسایل قابل شستشو میباشد.
در کنار شستشوی وسایل خانه، شستشوی حیاط، دیوارها و پارکینگ و کوچه نیز انجام میشود.
طبیعتاً وقتی همه مردم اقدام به خانه تکانی میکنند، نیاز به استفاده از آب دارند و شیر آب در همه خانهها بهصورت همزمان باز است.
خانه تکانی رسم زیبا و خوبی در راستای نظافت است که پاکیزگی و نظافت هم در دین ما و هم در دستورالعملهای بهداشتی زندگی بسیار بر آن تأکید شده است.
اما یکی از آسیبهای خانه تکانی موضوع استفاده بیش از حد و هدررفت آب است.
در موارد بسیاری مشاهده میشود که مردم برای پاکیزگی و خانه تکانی، مصرف بیرویه آب را در دستور کار قرار میدهند که این اسراف در آب و اسراف و هدر رفت آب در همهجا نکوهش شده است.
مصرف روزانه آب شهر بهار و دیگر نقاط شهرستان بهار در اسفندماه در حال افزایش است و با نزدیکتر شدن به روزهای عید این افزایش مصرف بیشتر احساس میشود.
آب متعلق به همه افراد است و بایستی در مصرف آن دقت کرد تا همه بتوانند از این نعمت خدادادی استفاده کنند.
شریفی گفت: در موضوع خانه تکانی، با دقت در مصرف آب میتوان در صرفه جویی آن نقش بهسزایی داشت.
شستن وسایلی مانند فرش خانه، باعث استفاده آب زیادی میشود و بهتر از شهروندان برای شستن فرشهای منزل خود، آنها را به مراکز شستشوی فرش منتقل کنند تا در مصرف آب صرفه جویی شده و کارهای خود شهروندان نیز راحتتر شود.
شهروندان در شستشوی حیات منزل و کوچهها دقت کنند و سعی کنند با استفاده از جارو زدن، اقدام به نظافت حیاط و معابر کنند و آب شرب سالم را برای شستشوی این مکانها هدر ندهند.
هنگامی که همه شهروندان بهطور همزمان از آب استفاده میکنند، فشار آب کاهش یافته و شهروندانی که در منازل آپارتمانی زندگی میکنند امکان استفاده از آب را بهخاطر اُفت شدید آن ندارند و دچار مشکل میشوند که این خود به نوعی ظلم در حق دیگر شهروندان بهشمار میرود، چراکه همه شهروندان حق استفاده از آب را دارند.
یکی از راهها این است مردم خانه تکانی را به روزهای پایانی سال موکول نکنند و در مصرف آب نهایت دقت را داشته باشند تا همه در نزدیکی نوروز بتوانند از آب استفاده کنند.
تهیه آب شرب سالم در شهرستان بهار مشکلات و سختیهای خاص خود را دارد.
چراکه این شهرستان با تنش آبی مواجه است و سطح آبهای زیرزمینی نیز کاهش یافته است و برخی از شهرها مانند مهاجران با مشکل جدی آب دست و پنجه نرم میکنند.
در کنار این تفاسیر، بحث اسراف آب حتی در مواقع فراوانی آب و عدم نگرانی از کمبود آنهم، در دین ما بهشدت نهی شده و جزو گناهان کبیره محسوب میشود.
شهروندان در ماه مبارک رمضان و ماه روزهداری با زبان روزه و سختیهای جسمی آن، سختی و مشکلات خانه تکانی را نیز بهدوش میکشند.
و چه زیباست که با زبان روزه دچار ارتکاب گناه، آنهم از نوع گناهان بزرگ مانند اسراف آب نشد.
و فلسفه روزهداری نیز پرهیز از گناهان کوچک و تقویت روح و روحیه خدامداری است؛ نه صرفاً پالایش جسم در نخوردن غذا، که پرهیز از گناهان کبیره مانند اسراف در روزه داری تأکید شده است.
بسیاری از کارهای خانه تکانی را میتوان با استفاده از کمترین مقدار از آب بهصورت بهتری انجام داد تا هم در مصرف آب، این نعمت خدادادی اسراف نکرد و هم با همدلی و همراهی کمک کرد تا همه شهروندان در روزهای آخر سال و روز عید از نعمت آب بهرهمند شوند.
حامد عیوضی
دیدگاه شما